2012 nagy sikerkönyvei...ezekre vártunk?

2/05/2012


Először is meg kell említeni a 2010 őszén megjelent Umberto Eco regényt, A prágai temetőt, ami végre magyarul is olvasható lesz, köszönhetően az Európa Kiadónak, a hírek szerint a Könyvfesztiválra tervezik megjelentetni. Olaszországban nagy visszhangot keltett, eléggé megosztotta a közönséget a témája, ezzel arányosan pedig az érdeklődés is nőtt iránta: zsidógyűlölet, antiszemita főhős, valóban élt történelmi személyek... Kíváncsian várom! A könyvről további infókat ITT találsz.

Az Ünnepi Könyvhétre jön még egy Európás újdonság: James Joyce Ulysses-e, ráadásul egy új fordításban. A helyszín Dublin, és egyetlen nap eseményeit foglalja magába a cselekmény. Leopold Bloom, a hirdetésügynök, Molly, a felesége, illetve Stephen Dedalus művész hármasa kísér végig a nem csekély méretű olvasmányon. És miért mondják erre a könyvre mindig, hogy a modern Odüsszeusz-történet? Most végre kinyomozom.


Kicsit hagyjuk el az Európát és kukkantsunk a Scolar Kiadó felé. Azoknak akik szeretik a skandináv irodalmat, itt egy jó hír: jön Janne Teller Semmi című ifjúsági regénye. Bár én nem rajongok ezekért az írókért, de ennek a műnek az alaptörténete még engem is megfogott; a gyerekek kegyetlen és erőszakos világával foglalkozik, és keresi a választ arra, hogy ez miért lehetséges? Miért válik valaki ilyenné? Sokan felháborodtak, és tiltakoztak a könyv ellen, mondván ez még öngyilkosságot is kiválhat egyesekből... de ez a regény pont arra mutat rá, hogy van miért élni és küzdeni.

Mindjárt itt van Fehér Béla történelmi és hazafias Kossuthkiflije, ami a Magvető gondozásában lát napvilágot. Szerencsére erre nem kell a Könyvfesztiválig várni. Ebben a regényben minden lesz amit csak szemünk-szánk megkívánhat (akár szó szerint is): "Aki végigrepül Fehér Béla új nagyregényén, annak páratlan kilátásban lesz része. Egy száguldó zöld delizsánsz ablakából nézheti végig a magyar szabadságharcot. Láthat szabadságot, szerelmet, háborút és békét, ármányt, bűnt, hűséget, nagyságot és bukást. Mert a Kossuthkifli egyszerre hiteles történelmi regény és frenetikus Jókai-paródia, XIX. századi pörgő road movie és népmesei motívumokkal átszőtt magyar mágikus realizmus, gigantikus romantika-parafrázis és igazi, régimódi, izgalmas kalandregény." Ha szeretnél belelapozni, ITT megteheted.


Amit nagyon, de nagyon várok az Erin Morgensten könyve, az Éjszakai cirkusz. Szerencsére a Libri egyre jobb és jobb könyveket ad ki, és erre is rátaláltak. A főszereplő két fiatal mágus, akiket egymás ellen neveltek, ennek ellenére mégis egymásba szeretnek. Varázslatos cirkuszi világ... kell nekem! A hírek szerint márciusban jelenik majd meg, sőt már filmfeldolgozásra is megvették a történetet.


Szintén Libri, és szintén márciusi megjelenés Benedek Szabolcs trilógiájának első része, a Vérgróf. Hát, köszi, ennyi, engem a cím megvett, ismerve a mostani Libri könyveket, valószínű, hogy a borító is elcsábít majd, szóval vigyázzon mindenki, ezért a könyvért én is megrohamozom majd valamelyik könyvesboltot. Az 1910-ben játszódó cselekmény helyszíne Budapest, ahol hirtelen brutális és rejtélyes gyilkosságok lepik el az utcákat, párhuzamosan azzal, amikor is egy titokzatos gróf érkezik a fővárosba... akit csak éjszaka látni... de enni? Soha.

Pavel Vilikovsky könyve már meg is jelent: "A gonosz önéletrajza című regényét két, önéletrajzként is olvasható, látszólag egymástól független történet alkotja. Az első történet elbeszélője Jozef K., akit egy meghiúsult emigrációt követően fogva tart és családja életével zsarol a titkosrendőrség a kommunista hatalomátvétel után, Pozsonyban. A másiké egy nyugdíjas irodalomtanár, aki az emberi gonoszság mibenléte után kutatva többek között egy húsz éve eltűnt, számára idegen személy, Mária M. után nyomoz szabadidejében a rendszerváltás utáni Pozsonyban."

Új kiadásban jön Neil Gaiman Amerikai istenek című műve, és ezzel teljes lesz a skála, minden Gaiman-könyv megjelent végre magyarul. A Könyvhétre várható.

Szerintem nagyon sokan fognak lecsapni Don DeLillo könyvére, ami nem feltétlenül az ő érdeme lesz, ugyanis készül belőle a film... dobpergést: Robert Pattinson főszereplésével. A Cosmopolis majd csak ősszel lesz kapható, a film pedig valamikor 2012 második felében jön a mozikba... fej-fej mellett? Kíváncsian várom hány Pattinson-rajongót fogok majd ezzel a könyvvel a kezében látni!:)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

#HarryPotter #JimKay #Hogwarts #BackToTheHarryPotterWorld

Szerző: Making Classic Pop2015. december 9.

WeHeartIt